Steatoza hepatica

2 Vizualizari
admin
0
Data publicare : 11 Dec 2020 / In Other

Steatoza (ficatul gras) reprezinta acumularea de grasime la nivelul ficatului. Cand este prezenta si inflamatia (obiectivata de cele mai multe ori prin cresterea valorilor unor enzime hepatice numite transaminaze), boala se numeste steatohepatita si poate progresa catre ciroza si chiar hepatocarcinom (cancer al ficatului). Ficatul tau este al doilea cel mai mare organ din corpul tau. Acesta ajuta la procesarea nutrientilor din alimente si bauturi si filtreaza substantele nocive din sangele tau. Cand ficatul gras se dezvolta la cineva care bea mult alcool, este cunoscut sub numele de boala alcoolica a ficatului gras. Daca cineva nu bea mult alcool, este cunoscut sub numele de boala hepatica grasa non-alcoolica.

Tipuri de steatoza hepatica
Exista doua tipuri principale de boli ale ficatului gras: non-alcoolice si alcoolice.

Boala hepatica grasa non-alcoolica include ficat gras nealcoolic simplu, steatohepatita non-alcoolica si ficatul gras acut al sarcinii.

Boala alcoolica a ficatului gras include boala alcoolica a ficatului gras simplu si steatohepatita alcoolica.

Boala hepatica grasa nonalcoolica - apare atunci cand se acumuleaza grasime in ficatul persoanelor care nu beau mult alcool. Daca nu exista nicio inflamatie sau alte complicatii impreuna cu acumularea de grasime, afectiunea este cunoscuta drept simplu ficat gras nealcoolic.

Steatohepatita nonalcoolica - apare atunci cand acumularea excesului de grasime in ficat este insotita de inflamatie hepatica. Daca este lasata netratata, boala va poate provoca cicatrici de ficat. In cazuri severe, acest lucru poate duce la ciroza si insuficienta hepatica.

Ficat gras acut al sarcinii - este o complicatie rara, dar grava a sarcinii. Nu se cunoaste cauza exacta. Cand boala se dezvolta, apare de obicei in al treilea trimestru de sarcina. Daca este lasat netratat, prezinta riscuri grave pentru sanatate pentru mama si copilul in crestere.

Boala alcoolica a ficatului gras - A bea mult alcool dauneaza ficatului. Cand este deteriorat, ficatul nu poate descompune grasimea corect. Acest lucru poate determina acumularea de grasime, care este cunoscut sub numele de ficat gras alcoolic.

Boala hepatica grasa alcoolica este cea mai timpurie etapa a bolii hepatice legate de alcool. Daca nu exista nicio inflamatie sau alte complicatii impreuna cu acumularea de grasime, afectiunea este cunoscuta sub numele de ficat gras alcoolic simplu.

Steatohepatita alcoolica - se intampla atunci cand acumularea excesului de grasime in ficat este insotita de inflamatie hepatica. Aceasta este cunoscuta si sub denumirea de hepatita alcoolica. Daca nu este tratat corect, boala va poate provoca cicatrici. Cicatrizarea severa a ficatului este cunoscuta sub numele de ciroza si poate duce la insuficienta hepatica.

Etapele ficatului gras
Ficat gras simplu. Exista acumularea de exces de grasime in ficat;
Steatohepatita. Pe langa excesul de grasime, exista si inflamatie la nivelul ficatului;
Fibroza. Inflamarile la nivelul ficatului au provocat cicatrici;
Ciroza. Cicatrizarea ficatului a devenit larg raspandita.
Ciroza este o afectiune care poate pune viata in pericol si poate provoca insuficienta hepatica. Poate fi ireversibil. Acesta este motivul pentru care este atat de important sa o impiedicam sa se dezvolte in primul rand.

Material realizat de cpt medic dr. Anca Ghiațău, medic specialist Boli interne, Secția Clinică Medicina internă II, Spitalul Militar Central

Prezentare video - col. Oana Ciobanu

#steatoza hepatica #ficat gras #simptome steatoza hepatica #tratament steatoza hepatica #diagnostic steatoza hepatica #boli interne #internist
Vezi mai multe
0 Comments sort Sortare dupa

Facebook Comments